Kontakt mail je: uskestaze@gmail.com ----------- čitajte nas na : http://uskestaze.comuv.com------------------------------Kontakt mail je: uskestaze@gmail.com ----------- čitajte nas na : http://uskestaze.comuv.com----------------------------Kontakt mail je: uskestaze@gmail.com ----------- čitajte nas na : http://uskestaze.comuv.com/

Ogulinske uske staze

< travanj, 2014 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

O blogu
Ha, blog o Ogulinu, blog o Hrvatskoj. I sranjima na obje razine.
O sedmogodišnjoj povijesti bloga čitajte OVDJE


Linkovi
Ogulin blog
Maksova makimala
Ogulin u srcu
Radio Ogulin
Ogulin info
Grad Ogulin
Ogulinske uske staze 1

Tražilica
Loading

Televizija

25.04.2014., petak

Porezi, štednja, kamate...

Po svemu sudeći Vlada će uvest porez na kamate na štednju i sada se i oko toga digla strašna halabuka kao da je to ne znam što. I ovaj put pokazuje se kao i često puta do sada da oni najglasniji nisu i najpametniji. Zašto? Pa zato što većina nije ljudima objasnila o čemu se radi, nije čak ni pravilno prenjela naziv poreza a kamoli što drugo. Najveće kritike tu idu novinarskoj struci koja je stvorila tu hajku i buku a zapravo je prekšila sva pravila struke pišući i govoreći poluistine ili laži. O čemu se radi? Dakle Vlada uvodi novi porez. Bez namjere da budem njihov odvjetnik, posebice kada su porezi i nameti u pitanju, ipak moram reći istinu. Razmišlja se o uvođenju poreza na kamate na štednju. To nema nikakve veze i nikakve sličnosti sa naslovima na recimo index.hr "hoce-li-vam-linic-i-milanovic-oteti-stednju-", ili u večernjem "hrvatska/drzava-nam-uzima-i-300-milijuna-kuna-stednje" i još nekolicini "novinarskih" uradaka i izdanja. Jedni od rijetkih koji su pokazali neku upućenost, pismenost i novinarsku korektnost su novinari HRT-a koji su napisali "od-sljedece-godine-placat-cemo-porez-na-kamate-na-stednju". Dakle nećemo mi imati nikakav porez na štednju već samo porez na kamate na štednju. Pojednostavljeno ako imate na štednji 100 000 eura nećete na taj iznos plaćati nikakav porez. Porez koji ćete platiti ide samo na iznos kamata ostvarenih od tih 100 000. Kamata na oročenu štednju je nekih 2,55% posto što na 100 000 eura iznosi godišnje 2550 eura i na tih 2550 eura ide porez od 12 posto što znači da ćete na 100 000 eura štednje godišnje platiti oko 300 eura poreza! I o ćemu onda mi pričamo? O ćemu ti novnari pišu i vrište? O 300 eura poreza koje će platiti onaj koji ima 100 000 eura na štednji?
Za zaključiti je da kod dijela hrvatskih novina i novinara postoje dva moguća razloga ovakvog pisanja - ili zlonamjernost ili nepismenost i potpuno nepoznavanje onog o ćemu pišu. Bez obzira o kojem se razlogu radi - prvom ili drugom, u svakom slučaju u pitanju je potpuna sramota za novinarsku struku. O tome tko to danas ima 100 000 eura na štednji i kako ih je zaradio te koliko takvih domoljuba ima kad se digla tolika graja neću ni govoriti. Napokon, pametnima nemoram ni spominjati da takav porez postoji u svim kulturnim zemljama svijeta i trebalo ga je uvesti i prije. Zašto nisu? Pa prije je na vlasti bila hobotnica koja je 15 godina samo jamila, koja sad jedina i ima velike novce i nekretnine pa, naravno da nisu htjeli porez sami sebi.

Oznake: porez, štednja, kamate


- 18:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #