Kontakt mail je: uskestaze@gmail.com ----------- čitajte nas na : http://uskestaze.comuv.com------------------------------Kontakt mail je: uskestaze@gmail.com ----------- čitajte nas na : http://uskestaze.comuv.com----------------------------Kontakt mail je: uskestaze@gmail.com ----------- čitajte nas na : http://uskestaze.comuv.com/

Ogulinske uske staze

< ožujak, 2014 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

O blogu
Ha, blog o Ogulinu, blog o Hrvatskoj. I sranjima na obje razine.
O sedmogodišnjoj povijesti bloga čitajte OVDJE


Linkovi
Ogulin blog
Maksova makimala
Ogulin u srcu
Radio Ogulin
Ogulin info
Grad Ogulin
Ogulinske uske staze 1

Tražilica
Loading

Televizija

27.03.2014., četvrtak

Ostat će nam samo crkva i vatrogasni dom…

Još prije nekoliko mjeseci u jednom komentaru napisali ste da napišem nešto o temi radija u Ogulinu. Trebalo mi je mnogo vremena da bih prikupio nešto informacija, nešto priča i pričica, malo petljanija i tako svega pomalo i iz toga izvukao neki zaključak. Pomogla mi je i emisija na stranici radija u kojoj je govorila direktorica. Iako ću se na neke dijelove emisije još vratiti u nekom od sljedećih tekstova za sada moja razmišljanja idu ovako.
Zašto treba uništiti radio Ogulin? Da, uništiti jer ovo nekolikomjesećno bacanje klipova pod kotače radija, opstrukcija i destrukcija od strane gradske vlasti, o kojem čitamo i slušamo, nije ništa drugo nego put ka uništenju ove tvrtke, ujedno i jedinog preostalog ogulinskog medija. Zašto treba ušutkati, uništiti radio? Razloga bi moglo biti nekoliko.
Prvo, neposlušni su.
Ne sviraju kako im se kaže. Čak i misle svojom glavom, što je u Ogulinu nedopustivo. Zna se ko u Ogulinu može mislit svojom glavom. I taj misli za sve. I naravno misli samo na sebe. Poput Borga. Uz to još i govore ono što misle da bi trebali reći. I objaviti. I onda kad misle da kanalizacija ne miriši po proljetnim ljubičicama, da su cijene grijanja i vode vrlo visoke, onda nije dobro. Jer ne smiju tako misliti. Ni tako, ni nikako misliti. Nego, lijepo trebaju nazvat NJIH i pitat ih kaj da misle. Ne možeš ovcama samo tako reći da nam je voda preskupa a novci koje koristimo za četiri mušketira (gradonačelnik sa zamjenicima) preveliki. Jer bi ovce mogle na tren prestati blejati i početi razmišljati o onom što čuju, pogledati račune, pogledati oko sebe i reći – “gle stvarno pa kaj je ovo?”. A takav razvoj događaja nije dobar jer u tom trenutku ovce prestaju biti ovce. I više ih nemožeš niti musti niti šišati. E a toga se ONI boje.
Drugo, nepodobni su.
Ne tako davno na jednom od blogova, u komentarima netko je napisao: “nitko od njih sa radija ne bi ni u bunilu glasovao za HDZ”. (možda zato jer su dobro informirani pa vide što se radi – mislim si). Nije to napisao nitko bezveze već, vjerojatno, neki partijski borgić koji je to čuo na sastanku u prostorijama, odboru ili nekom sličnom okupljanju. Ako još dodamo da nikog od njih iz radija nismo lani u predizborno vrijeme vidjeli u plavim jaknicama “moj gradonačelnik” to je već dovoljno razloga da medijska tvrtka upozna napalm.
Treće, uspješni su.
Unazad pet ili više godina, od kad ih vodi nepoćudna direktorica (koju je tu postavio HDZ! samo da je se riješe iz Gradskog vijeća gdje ih je kao nezavisna vijećnica rasturala ko Bud Spencer loše dečke) uredili su prostorije, tehniku, financije, program i međuljudske odnose. Osvojili nagrada, što mikrofona a što novaca više nego u svih prijašnjih 40 godina i jedan su od najuspješnijih lokalnih radija. I to je onda naravno problem. Zbog njih nije gradonačelnik morao sazivati javnu tribinu, zbog njih nisu gradu dolazile inspekcije i policije, oni nisu krivotvorili svjedodžbe,nisu zaposlili svoje žene, djecu i rođake, nisu negdje postavili žbuku koja je za dva dana otpala, nisu napravili cestu kojoj otpadaju šahte, ni knjižnicu s koje otpadaju cigle. Oni nisu ulupali silne milijune u liftove, vodene zidove i još uvijek nepostojeće kino. Oni nisu kupili klima uređaj od 200 tisuća kuna niti postavili upravnu zgradu usred puste livede i nazvali to nekom zonom. Oni nisu spalili Bjelolasicu i restoran a nisu ni nabavili drveće za gradski park koje preko zime moraju omotavati sa dekicama. Kad je hladnija zima još će i čaj i kuhanu rakiju lipama nosit. Ukratko, nisu napravili ništa loše a upravo to je u Ogulinu loše. Ne uklapaju se u prosjek ostalih tvrtki. Pokazuju da se može dobro raditi. I to nije dobro jer štrše. Ko jedna duža vlat iz trave. Koju će kosilica riješiti.
I četvrto, najniži privatni, osobni interes
Koji, čiji i na koji način reći ću vam kad provjerim još par stvari i dobijem barem jednu potvrdu te, za sada, teorije.
Uskoro, kad ovi sve rasture, stvarno ćemo ostati selo. I od svega imat ćemo, kao pravo selo, samo crkvu i vatrogasni dom.
- 21:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.03.2014., petak

Mumlanje…

Da, održana je ta sjednica Gradskog vijeća i o njoj vrlo malo znam. Točnije, skoro ništa. Toliko ništa da nemam dovoljno informacija ni za nešto prokomentirati i napisati. Veliki gradski cenzori zatvorili su i onu malu slavinu demokracije, onemogućavanjem prijenosa sjednica preko radija. Nisu možda direktno zabranili ali su sve učinili da bi to postalo nemoguće. Dakle, dozvoljeno ja ali nemoguće. Kao i meni posjedovati jahtu. Nitko mi nije zabranio da imam jahtu ali su sa uvjetima (mojim prihodima s jedne i cijenama jahti s druge strane) to elegantno onemogućili. Naravno, generalna je sramota ove vlasti što se boji pitanja oporbe, pitanja javnosti kao i što se boje da narod uopće čuje i zna o čemu se i kako govori na sjednicama Gradskog vijeća. No to ide njima na čast. Zato, kažu oni, svi mogu na službenim stranicama Grada poslušati tonsku snimku sjednice. Pa nije mi preostalo drugo nego da se i sam informiram na taj način. Al nemo’š ti to samo tako. Tonska snimka kao da je iz vremena Tesle, Marconija ili Bell-a. Negdje iz 1880. godine. Uglavnom je nerazumljiva i razabire se samo neko mumlanje. U današnje vrijeme, kada već osmoškolci čuda rade s mobitelima i ostalom tehnikom, takvo nešto staviti na stranicu i javno objaviti, ne da je sramota nego je potpuna blamaža. Jedino ako se je tom snimkom htjelo svima nama sugerirati da oni tamo i tako niš pametno ne rade, nego samo “mumlaju”.
- 20:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Tijelo, vijeće, odbor, skupina i nakupina…

U mnoštvu raznih odbora i vijeća dobili smo još jedno. Ovi naši osnovali su i partnersko vijeće. Potrudio sam se i potražio na internetu što bi to trebalo biti i gdje još takvo nešto postoji. Koliko sam uspio vidjeti partnersko vijeće svagdje postoji na razini županija a ne gradova. Točnije skoro svagdje. Uspio sam pronaći dva izuzetka. Grad Jastrebarsko i Grad Ogulin. Ja ne vidjeh više niti jedan grad koji to ima. Doduše, to ne mora ništa posebno značiti. Niti da je to loše niti da je dobro. Cilj tog vijeća je izrada strategije razvoja Grada od 2014. do 2020. godine. E sad, mene, kao obično, opet nešto zanima. Zar uz odbor za gospodarstvo, našeg nedavno zbrinut… oprostite, zaposlenog savjetnika za gospodarstvo, zar uz tri gradonačelnika od kojih je jedan također zadužen za gospodarstvo trebamo još nekoliko izmišljenih tijela u kojima će opet članovi biti gradonačelnik, zamjenik i dva tri direktora gradskih tvrtki. Pa ti isti ljudi su na vlasti u Gradu već dvadeset godina. Njihovu strategiju gospodarstva vidimo i osjetimo svaki dan. Pitam se, po kojoj strategiji se radilo do sada? Nije valjda da nije bilo nikakve strategije razvoja Grada? Nije valjda gradska vlast vodila dvadeset godina grad bez plana ,bez ideje što i kako, bez strategije? Izgleda da je. Krasan grad i krasna vlast. I sad su osnovali partnersko vijeće. Super. Nego što li je sa radnom skupinom iz studenog prošle godine? Koliko se može vidjeti na stranicama Grada u prosincu su u uredu gradonačelnika osnovali radnu skupinu za izradu Strategije razvoja Grada Ogulina za razdoblje od 2014.- 2020. godine! Kaj sad sa ekipom iz radne skupine? Dal oni još postoje? Tko će na kraju izrađivati tu strategiju razvoja? Radna skupina ili partnersko vijeće? Ili su se ovi iz radne skupine pretočili u partnersko vijeće? I tako su to sve uglavno isti ljudi. A možda je ta Radna skupina od studenog do ožujka umjesto na strategiji radila na osnivanju partnerskog vijeća? Koliko su sjednica, osim one prve, konstituirajuće održali? Kaj su četiri mjeseca trebali da bi smislili da će osnovat partnersko vijeće? Nastave li tim tempom prije će doć 2020. godina nego oni složit strategiju razvoja do te 2020.-e. A možda sad, opet za tri četiri mjeseca, partnersko vijeće osnuje neko novo tijelo, vijeće, odbor, skupinu, grupu, zajednicu, nakupinu.
- 20:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.03.2014., četvrtak

Satirična papazjanija o pitanjima, Krimu i borosanama…

To jutro, par dana prije sjednice, dojurio čelnik i odmah s vrata izdaje naređenje.
Pomočniće, daj obavjesti sve naše sjedničare da napravimo tim bilding. Moramo se nać i dogovorit kako ćemo za taj aktualni sat. Nek naši pitaju a ne da me oni njihovi opet gnjave sa nekim čudnim pitanjima.
Može šefe – spremno će pomočnik – di ćemo? Lišćevka il Šmitovo? Dal da vidim za odojka? Oćel doć i gospodin Marko sa Čikole?
Eeeee, ne, ne pomočniće. Nema sad vremena za to. Daj ti njih sazovi da se nađemo većeras u našim prostorijama.
Te većeri u “našim prostorijama”.
Eeeee dobra većer svima. Pozvao sam vas jer bi se trebali samo kratko dogovorit oko pitanja za aktualni sat. Da izbjegnemo njihova pitanja, vi ćete se prijavit za pitanja i tako ćemo ispucat vrijeme. Kužite?
Ovaj – zamucne pomoćnik – a kaj bi te mi mogli pitat. O ćem da pitamo?
E sad ćemo to dogovorit – veli čelnik. Ajmo za probu, nek svaki proba nešto pitat pa da vidimo. Evo, osoba A, ajd ti prvi probaj.
Osoba A: Čelniče, imam pitanje za vas. Eno baš ispred moje kuće pukla je ona šahta od kanalizacije i sad smrdi. Mislim, smrdilo je i prije ali sad je to za poludit. Ko je tu kriv?
Čelnik je lagano pocrvenio, duboko udahnuo pa krenuo tihim glasom, pa sve glasnije – Pa dobro kaj je sad to? Kaj ti sad s tim pitanjem tuj glumiš? Momu valjda. Češ mi još donest i slike na cedeju? O majke ti s kim ja radim. Pa rekli smo da treba izbjeć takva oporbena pitanja. Zato i jesmo tuj. A kaj je ovo kaj ti radiš. Ako ne smisliš nešto bolje, javi mi se jutri pa ću ti ja smislit nešto. Jel sad jasno? Aj ti osoba B.
Osoba B – Čelniće, svi smo svjedoci kako s gradske knjižnice svako malo ništo otpade. Ili komad cigle, il krova il fasade il dimnjaka. Ki je to delal i nadgledal i ki će platit sve te popravke zbog lošeg građenja?
Čelnik je poprimio boju, crvenkastu, negdje između kuhanog jastoga i kaberne sovinjona – Pa elektromotorne mu lokomotive i svih pružnih prijelaza! Jesil ti normalan? Oš me još i za troškovnike po etažama pitat? Da i ti nemaš neki salon? Jesil ti na ušima sjedio il u tunelu bio dok sam ovem prije objašnjaval kaj treba pitat?! Pa nemoremo mi tako napred. Pitanja nemogu imat veze s gradom. Pitajte nešto drugo. Ajd sljedeći
Osoba C: – Čelniče, kako komentirate činjenicu da su četniki iz Srbije u Krimu u Ukrajini?
Eee bravo – sretno će čelnik -to je pravo pitanje. Pa evo da odgovorim na cijenjeno pitanje. Dakle ja mislim da su četniki pomješali Knin U krajini i Krim u Ukrajini i da je bolje da su oni tamo nego da su tu. Jedino se bojim da ćemo probleme te crnomorske luke osjetit u poslovanju naše Poduzetničke zone jer smo baš od tamo namjeravali naručit novi, još veći klima uređaj za upravnu zgradu. Može dalje pitanje. Osoba D izvoli.
Osoba D – Čelniče, znate li što će biti sa brodogradilištem Trogir?
Bravo, to je pravo pitanje za sjednicu – oduševljeno klikče čelnik – Pa ja kao zaljubljenik u brodove koji su moja prva ljubav i kao čovjek tehničke struke, sa žalošću i ogorčenjem pratim probleme u brodogradilištu. Jer znate, mi brodari i mornari, uvijek smo blisko povezani, pa i onda kad, možda trenutno i ne obavljamo takve poslove u struci. Moram reći, da je kod nas u Ogulinu duga tradicija brodarstva i zato, kad mi s Tomislavom na čelu, opet dođemo na vlast u državi nastavit ćemo tu tradiciju. U sintalu će se delat jahte, u dipu drvene brodice i barke, Izgradnja će na Sabljaci igraditi novi restoran i veliku marinu s vezom za jahte i kruzere.
Osoba D – Čelniće ja bi pital vašeg pomoćnika, nadležneg za taj slučaj, kaj je sa radijom? Jel se tu kaj rešilo?
Eeee, da dobro, more i to – spremno će čelnik – to će nadležni pomoćnik odgovorit. Ajde nadležni pomoćniće.
Joooj, ja se već – započne nadležni pomoćnik- nekoliko miseci samo vozim u autu po gradu, blago nagnut udesno, leva ruka na volanu, desna mjenjač i mobitel i zovem i pitam i sabirem i lovim. Išćem ki bi bil glavni urednik. Jedni velu ja nebi, drugi velu da o tem niš neznaju i nikad niš slično nisu delali. Ja im ja velim, nema to veze. Nemorate niš znat. To je i tako nebitno. Sve ćemo vam mi govorit samo vi pristanite. Al, neće niki. Nemogu verovat. Ako se to tako nastavi ja ću poludit. Projt ću od muke na vidikovac i skočat ki Jula.
Osoba D – Hvala nadležni pomočniće. A niš, dok to ne rešite dal bi se onda ovima s radija bar moglo kupit ništo od opreme da lakše…..
Tu ga prekine čelnik – Kaaaaaj? Opreme? Kupit za radijo? Ne dolazi u obzir.
Niš nemore za radijo – krikne krik podrške šefu, prvi pomoćnik – nemore! Kakvu bi ti njim opremu kupoval a?
Pa mislil sam borosane – stišnjeno će osoba D
Borosane?! – zavapi čelnik – kakve borosane? Zašto borosane?
Pa da one njihove novinarke obuju borosane na sjednicu a ne da onudaj lupetaju sa oni svoji peta dok letu s mikrafonom. Nemoreš ni oka sklopit.
Tu se svi grohotom nasmijaše, rakijicu si natočiše i sretni i zadovoljni, za sjednicu spremni, raziđoše.


P.S. Ovaj satirični prilog o izmišljenom događaju, plod je moje izopačene mašte i nastao je pod utjecajem južine, sila nečistih, damfa kanalizacije i stimulativnih sredstava (od viagre do šljive). Svaka, i najmanja sličnost sa stvarnim događajima i osobama je sasvim slučajna. I tragična.
- 21:45 - Komentari (2) - Isprintaj - #

13.03.2014., četvrtak

Uhvati se za glavu…

Još malo pa proljeće. Sve je sunčanije i toplije. Polako ali sigurno, još jednu sezonu grijanja privodimo kraju. I kad smo već kod grijanja imam pitanje za vas. Da li je u jesen, prije sezone grijanja bio kod vas dimnjačar i jeste li čistili dimnjake? Da li ste zvali dimnjačara? Kojeg? Legalnog ili one na crnjaka? Znate li uopće tko je legalni dimnjačar za Ogulin? Nije valjda da još zovete onog gospodina iz Vrbovskog? Zašto sad to sve pitam? Pa zato što od ožujka prošle godine ovlašteni dimnjačar na području Grada Ogulina tvrtka Stambeno i komunalno gospodarstvo Ogulin. Znali ste to? Ne treba vas biti sram što to ne znate jer i kako bio mogli znati. Da li ste dobili kakav letak ili obavijest o tome? Slušali ste na radiju kako je o tome govorio netko iz Stambenog ili netko odjela za komunalne djelatnosti? Niste. Jer nitko o tome nije rekao ni riječi. Jedino ako ste slučajno naletjeli na internetsku stranicu SKG Ogulin, pa tu slučajno uočili da se spominje i dimnjačarska služba.Koliko vas je koristilo dimnjačerske usluge Stambenog? Da li je taj dimnjačar prekontrolirao i očistio peči, kotlovnice i dimnjake stambenih i poslovnih zgrada što je obveza? S obzirom da je po članku 15 Odluke o dimnjačarskoj službi koncesionar dužan voditi evidenciju o pregledu i čišćenju dimovodnih objekata te izvođenju radova bilo bi zanimljivo zaviriti u to izvješće da vidimo koliko je toga obavljeno. Koliko dimnjačarskih usluga je naplaćeno i koliko je od te djelatnosti zarađeno. Kako nadzor nad tim poslovima koncesionara vrši nadležni upravni odjel i komunalno redarstvo, valjalo bi i njih priupitati kako i u kolikoj mjeri nadziru te dimnjačarske aktivnosti. Na kraju, kad sam vam postavio toliko pitanja još dodajem i link na stranicu SKG gdje sami možete pogledati informaciju o dimnjačarskoj službi kao i proučiti odluke o dimnjačarskoj službi. Nekad smo kad sretnemo dimnjačara se hvatali za gumb. Sad se hvatamo za glavu.
http://www.skg-ogulin.hr/dimnjacarska-sluzba.php
- 19:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.03.2014., nedjelja

Ribičija i pivo…

Održana je sjednica Vijeća za prevenciju Grada Ogulina. Time su posla dali samo načelniku policije koji je jedini morao, eto podnjeti svoje izviješće o stanju sigurnosti, no to mu je s druge strane dobro došlo kao generalna proba prije iznošenja izvještaja na skoroj sjednici Gradskog vijeća. Zanimljiva je odluka o komunalnom redu kojom ” bi se zabranilo konzumiranje alkohola na svim javnim površinama i drugim površinama koje se koriste kao javne.”
Pisao sam o tom problemu nekoliko puta pa sad samo podsjećam. Već postoji odluka i zakon koji zabranjuje prodaju pića maloljetnicima, jer i ova odluka najviše je inicirana namjerom da se zaštite maloljetnici od poroka alkohola. Barem se nadam da je to zbog njih. Nije valjda zbog onih par preostalih kronera u godinama koji cugaju na klupi. Dakle, dobar zakon i odluke već postoje samo je problem da to nitko ne provodi i ne kontrolira. Naravno radi se o činjenici da je maloljetnicima zabranjeno prodavati alkohol. Tko to kontrolira? Ovako dobivamo još jednu odluku u nizu za koju me zanima kako će se provoditi. S obzirom da se radi o odluci o komunalnom redu da li to znači da će vikendom u kasnim večernjim satima, komunalni redari šetati po dvorištima zgrada, škola, tržnice, po Sreći, parku Izviđaća, klupama na jezeru Sabljaci i kod Sv Ivana na Bukovniku i kontrolirati mlade da li piju i što piju? Kako će odrediti da li u čaši imaju kolu ili bambus? Da li je u limenci pivo, sok, red bull sa vodkom ili bez nje? Bilo bi mi drago kad bi nam to vijećnici (to su valjda članovi svakog vijeća, pa i ovog) Vijeća za prevenciju to pojasnili. Ponekad sa frendom odem u ribe, baš na Bukovnik, pomalo ribičija, pomalo pričica i par pivica u konzervi pa me sad kopka čel nas komunalna redarica uhapsit? Jer cugamo na javnoj površini!
- 19:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Dok je trajalo…

Otkrili su što je bilo s restoranom Sabljaci. Izgoril je u požaru. Kao i restoran n Bjelolasici. I nikom niš. Nitko kriv ni za požar ni za kvar na instalaciji ni za propast HOC-a. Bilo je dobro tamo se veselit, bilo je dobro tamo se skijat, bilo je dobro tamo sjedit u nadzornom odboru. Sve je to bilo dobro dok je trajalo. Uostalom taman da je Bjlolasica i opstala do ove godine samo bi još jednu sezonu nizala gubitke jer snijega i tako nema. Možda i ovi naši skijaški stručnjaci odustanu od avanture zvane Kranjčevka u koju planiraju utući silan novac pa onda valjda gledati kako po terenima rastu jaglaci. Nije samo što nema snijega nego su i previsoke temperature pa bi i eventualne snježne topove mogli zabit u guzicu onom tko tu ludost uporno gura.
- 19:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ujeo vuk magare…

Nakon silne bure i oluje, javnih rasprava i tribina, općeg rata po blogovima i velikih računa za grijanje, odjednom je nastao mir. Došli novi računi, koji su nešto manji nego oni prošli i odjednom muk. Nitko ne pita kako su sad ti računi za siječanj manji nego oni za prosinac a siječanj je bio hladniji i više se je grijalo? I kako su to sad formirane cijene? Po Heri, po zakonu po babi i stričevima ili je osoba A nazvala osobu B pa pitala :” kolko da stavimo ovaj mjesec?”. Dakle, sve je stalo, niko niš ne pita, ujeo vuk magare. Naravno da je jasno tko su vukovi a tko magarci.
- 19:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Lijenost i vjetrenjače…

Uljenio sam se potpuno. Možda to i nije lijenost. Možda mi je opet ponestalo volje i želje. Vjetrenjača ima cijela plantaža a nas Don Quijote-a svega par. Ostatak puka možemo podijeliti na one koji su s iskaznicom i rođacima dobili posao i na one koji su ili ludi i mutavi ili im noge smrde jer to samo tako, na mućeć gledaju. U toj lijenosti i trenutnom osobnom beznađu evo par krtakih.
- 19:46 - Komentari (3) - Isprintaj - #